divendres, 29 de novembre del 2013

Fòrumclínic, una altra alternativa medicinal


Anna Cintas i Ihssan Khlifi

fòrumclínic és un programa interactiu dirigit a pacients  amb l'objectiu d'augmentar el seu grau d'autonomia amb respecte a la seva salut, utilitzant les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies.
El fòrum clínic és, com ja hem dit, un programa interactiu en el qual els pacients poden comunicar-se amb els professionals però també amb altres pacients que pateixen de salut. D'aquesta manera , a través de les TIC els usuaris obtenen un suport més continu i una relació d'iguals que pot ser de molta ajuda.
Fòrumclínic publica material d'informació sanitària adreçat a pacients, i utilitza la millor evidència científica de la que es pot disposar, així com l'experiència dels professionals i la prespectiva dels pacients. És a dir, es desitja aportar tota la informació necessària per tal de que els pacients puguin adoptar decisions sobre els seus propis problemes de salut per els quals es veuen afectats.
El programa aporta una informació rigorosa, útil, transparent i objectiva de diferents malalties, però ens centrarem en quatre: l'esquizofrènia, la depressió,el trastorn bipolar i VIH.

Qui el desenvolupa?

El fòrumclínic compta amb el lideratge de professionals dels centres hospitalaris i d'atenció primària de la Corporació Sanitària Clínic, de l'Hospital Clínic de Barcelona, un dels líders clínics i d'investigació biomèdica al nostre país. El projecte compta també amb el finançament i el suport de la Fundació BBVA, l'actuació de la qual en el camp de la biomedicina se centra en la promoció de la investigació aplicada a la cura de la salut i a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Objectiu

L'objectiu de fòrumclínic és donar informació per a contribuir a que els ciutadans millorin els seus coneixements sobre la salut  i sobre la malaltia, els seus condicionants, l'eficàcia i seguretat dels diferents tractaments, els tractaments preventius disponibles, a fi que puguin implicar-se en les decisions clíniques que els afecten.
Volem remarcar que fórumclínic NO HA DE SER UTILITZAT com una eina per realitzar AUTODIAGNÒSTICS NI AUTOTRACTAMENTS, sinó com una aguí de recomanacions saludables.

Destinataris

El projecte de fòrumclínic va dirigit a totes aquelles persones que pateixen diverses problemàtiques de salut i a les seves famílies o més pròxims. Per tan, els principals col·lectius als quals va dirigit són a tots aquells que pateixen alguna d'aquestes malalties i a les seves famílies, però també a totes aquelles persones que estiguin interessades en conèixer aquest projecte i vulgui adquirir coneixements sobre l'àmbit sanitari. A més a més, aquest espai interactiu està dinamitzat per professionals, separats per les diferents patologies, és a dir, cada patologia disposa d'un moderador i autor específics que són els encarregats de dur a terme el fòrum. També, el fòrumclínic està connectat amb la premsa i diferents entitats com per exemple: Hospital clínic i Fundació BBVA.

A continuació els oferim un vídeo (Forumclínic) en el que es pot explicar de manera més entenedora els tipus de malalties que tracten, els professionals que formen part i diferents usos saludables per a una millora en la qualitat de vida entre d'altres:


 

Origen

Aquest projecte es va desenvolupar per tal de disminuir la saturació de pacients a l'hospital i per tenir un contacte més continu entre pacient i professional. Però també proporciona un contacte entre usuaris de manera que aquests, a part de rebre una ajuda i atenció del professional a través d'aquest projecte, estableixen una relació entre iguals ( persones que pateixen la mateixa malaltia ) i així es poden donar suport mutu.
La relació que s'estableix entre usuaris creiem que és molt útil, ja que realment per molt que puguin empatitzar els professionals amb els usuaris, només els usuaris són els que realment entenen per la situació que poden estar passant i pot ser de gran ajuda, sobretot a nivell emocional.


En definitiva, volem oferir diferents recomanacions i guies genèriques per el tractament de determinades malalties.


Quien tiene la voluntad,
tiene la fuerza.
Menandro

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada