dimecres, 27 de novembre del 2013

Quan el WhatsApp ho és tot?

WhatsApp Messenger és una aplicació de missatgeria multi plataforma que també es utilitzada com a xarxa social,  per a tots els dispositius i amb descàrrega  gratuïta durant un any;  al acabar aquest periode els usuaris poden adquirir el servei pagant per cada any i si no  per un període de 3 a 5 anys, obtenint un descompte del 10% i 25% de descompte respectivament, tenint en compte que a les persones que utilitzen aquesta aplicació se’ls requereix tenir connexió a Internet i/o Wi-Fi.
L'ús de l'aplicació del WhatsApp forma part de la nostra vida diària, estem en contacte constant amb els amics i/o parelles. Si s’utilitza de forma racional, al tractar-se d’una forma de comunicació “gratuïta”, ràpida i amb la que es poden intercanviar fotos, vídeos i comentaris és una via de comunicació molt adient. Però, qui no s’ha trobat en una taula del bar compartint una cervesa, sopant en un restaurant amb els amics o mirant una pel·lícula en parella i el mòbil allà, intermitentment i com a objecte de prioritat esperant ser atès per el seu propietari?.
WhatsApp imprescindible pels joves
Els  joves, a comparació de la resta de la població, són els que donen més ús a les TIC perquè en l’actualitat, són un instrument utilitzat en el dia a dia dels joves i adolescents quan per la generació anterior, ho era la televisió i la ràdio. L’activitat principal és introduir-se a les xarxes, a entorns virtuals on es produeix i es continua la trobada amb els amics, parella o coneguts com per exemple: l’aplicació del WhatsApp que és on es comuniquen instantàneament amb les persones del seu entorn. S’ha focalitzat de manera tant imprescindible, que indirectament si no ho tens no estàs totalment integrat al grup.
El nivell de competències dels joves pot variar ja que les noves tecnologies vaguen lliurement a les mans de qualsevol persona sense donar-ne  orientació i consell per part dels pares, professors i/o altres però no podem saber exactament si avui en dia l’ús és correcte i responsable per tots els seus usuaris. El nivell d’alfabetització digital que hi ha és natural, ja que, molta gent ha anat experimentant lliurement amb les TIC, tot i que d’altres ha estat influència de l’escola ordinària o del seu entorn.

  

 Nova eina de la societat del coneixement
El context social i tecnològic en el que ens trobem és la societat del coneixement, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) no són tan sols una alternativa per a combinar tecnologia i aprenentatge, sinó una oportunitat per fer arribar l'educació a tot el món. Internet representa noves formes d'informar i comunicar, i s'ha convertit en un component fonamental per a la societat digital. La invasió d'Internet ens obliga a canviar certs hàbits que també afecten l'aprenentatge, que s'encamina cap a la seva disponibilitat en qualsevol moment i lloc, mitjançant qualsevol dispositiu. Aquesta societat considera a les Tecnologies d'Informació i Comunicació (TIC) com un factor de canvi social, entre altres. Abans els joves no tenien aquestes eines, utilitzaven molt més el telèfon fixe de casa per a comunicar-se entre ells, sinó des de les cabines de telèfon i sobretot, la gent es relacionava “cara a cara”.

Tal i com en algunes xarxes socials com Facebook, Twitter, Tuenti, etc. hi han moderadors que controlen si hi ha una denuncia de les fotografies, publicacions etc d'una persona, en canvi, al WhatsApp no existeix aquesta possibilitat i per tant, és més fàcil que no hi hagi un control de la informació que s’envia i es rep,  per tant, la llibertat d’expressió que ofereix aquesta aplicació pot afectar negativament a les persones que li donen un us inadequat de la informació personal, per que no se’ls ha conscienciat de les repercussions que pot tenir aquesta difusió.

4 comentaris:

  1. Moooooolt d'acord amb tot, dieu molta veritat!

    ResponElimina
  2. Es veritat, no em de deixar que les noves tecnologies com el wattsapp trenquin les relacions "reals" que tenim amb els altres com els amics o la familia

    ResponElimina
  3. bona feina xiquetes!!! :D esta molt bé!!

    ResponElimina
  4. Estic d'acord amb què de l'ús autolimitat o ilimitat que se'n faci de les TIC en depèn que acabi afavorint o perjudicant els usuaris. També crec que l'encerteu quan dieu que si a través de les TIC es comuniquen els individus que forment part dels grups de pertenença social, vol dir que en part per integrar-te, això és, pertanyer plenament, a un grup has de tenir el dispositiu.

    Dit això, no estic d'acord amb la crítica que feu a al llibertat d'expressió, perquè no crec que el dispositiu necessiti un moderador quan aquest ja incorpora l'opció de bloquejar a algú altre. Per altra banda, heu comentat que les TIC han fet canviar al forma de relacionar-se, i és així i diria que en un sentit radicalment negatiu. Pensem que és el amteix amb la diferència que ho tenim tot de l'altra persona menys possiblement el més important, que és l'experiencia de comunicar-se cara a cara, pressa en el sentit d'una interacció recíproca dels sentits, de les habilitats expressives, de les formes de manifestar-se i emetre elocucions.

    En el fons, només vull dir que si substituïm la persona física per una foto en una pantalla, estem renunciant a ser individus que actuen i parlen competentment, és a dir, que són capaços de desenvolupar una conversa tradicional. Vist des de l'altra banda, una persona que, per posar un cas límit, dediqui el 90% de la seva vida social a comunicar-se a través de les TIC suposa una deformació d'aquest individu dins de la societat, perquè hem de tenir en compte que si aquest no practica els procesos de parla tradicionals atrofia la seva capcitat per, per exemple, posar-se a resoldre un problema amb un desconegut del carrer. Aquí, veuríem que la persona que ha estat centrada en el xat virtual té dificultats immenses per abordar una situació de parla real, el marc de comunicació tradicional se li fa costós perquè el seu enteniment no està exercitat, preparat, per atasques comunicatives amb persones reals sinó amb persones virtuals.

    Salutacions!

    ResponElimina