divendres, 15 de novembre del 2013

DEMPEUS!

Un petit invent, una porta cap a l'autonomia

Aquesta entrada va orientada a aquelles tecnologies que satisfan les necessitats i els desitjos de persones que per circumstàncies de la vida no poden valer-se per elles mateixes al cent per cent. Com per exemple és una cadira de rodes amb bipedestació .

Per les pròpies famílies i usuaris és difícil obtindre aquesta tecnologia, sobretot per que és .poc abundant i conseqüència d’això és econòmicament cara. Una de les solucions al problema comentat anteriorment, es assistir algun CAD destinat per gent amb discapacitat, com ara Àspid (Lleida) . Tenen molta tecnologia al seu abast, però aquesta esta més destinada a ajudar als professionals o familiars a realitzar la seva cuida. Ara bé, per als usuaris mateixos el seu domini de les tecnologies, és molt escàs. En el CAD Àspid, si que hi ha una activitat que és, Coneixements informàtics, on els hi ensenyen un nivell bàsic del món de les TIC. Són necessaris aquests projectes, per evitar una major d'exclusió digital, causat majoritàriament per la major dificultat en l'aprenentatge i el domini d'un ordinador o qualsevol altre aparell digital.



No se pas que és una cadira de rodes amb bipedestació!
La cadira de rodes és una cadira manual amb bipedestació elèctrica, que va destinada sobretot a persones amb discapacitats motrius .  És a dir, la funció de bipedestació és totalment automàtica i l'usuari no ha de fer força per posar-se dret, ja que porta incorporat un petit control, i amb només prémer un botó, la cadira automàticament es posa en posició dempeus en qüestió de segons.


 I quina funció té? A qui pot servir?

Segons els especialistes , la bipedestació porta nombrosos beneficis terapèutics i fins i tot psicològics . Algunes de les seves avantatges són : Activar la pressió sanguínia, millora del trànsit intestinal i la digestió, gràcies a que al ficar-se dempeus la força de la gravetat afavoreix totes aquestes funcions bàsiques del cos. Hi ha altres millores per al persona com la reducció de l'espasticitat, al estar inactiu alguns músculs es mantenen permanentment contraguts. Com també la reducció de les contractures dels músculs i reducció del risc de l'aparició d'escares i osteoporosi.


Les persones a qui els hi pot suposar un gran benefici aquesta cadira, sobretot són aquelles amb una discapacitat motriu que els impedeix mantenir una posició vertical i no poden caminar. Però a diferencia de les cadires de rodes tradicionals, les amb bipedestació permet als usuaris que tenen mobilitat correcte en els braços, poder fer accions de la vida quotidiana. Com per exemple, accedir a coses que tenen certa altura inaccessible des de una cadira de rodes normal, cuinar, fins i tot treballar a llocs adaptats. Les persones no necessiten cap tipus d’aprenentatges per fer-la funcionar, amb una mica de pràctica del control de la cadira ràpidament podran moure’s amb normalitat.


Quins beneficis socials aporta a les persones amb discapacitat motriu?

Deixant de banda   la part biològica i tècnica, els beneficis que pot aportar en la vida quotidiana de les persones que utilitzen la cadira. En l’àmbit social,   els beneficis que aporta és un nivell més alt d’autonomia personal , reduint el seu nivell de dependència ja que no depèn de ningú per a que el fiqui de peu, per poder exercir funcions i activitats quotidianes com per exemple cuinar, rentar-se les dents, arribar a altures que assegut no serien possibles..etc. A nivell emocional, ajuda a la persona a tindre una actitud més emprenedora, a sentir-se més inclòs socialment i proporcionar un millor benestar a la persona.


En l’àmbit social també hi ha professionals amb opinions contradictòries. D'una banda, alguns professionals   diuen que personalment   de vegades generen insatisfacció i desmotivació .  D'altra banda moltes persones acaben buscant una solució més personal per poder-se beneficiar d’aquestes avantatges que la cadira ofereix.





Autors/es i membres del grup: Héctor González Quiles, Laia Grasa Subirà, Sónia Cruz Duocastella i Judith Bernadich Ferrer.

8 comentaris:

  1. Ostres, m'ha agradat molt! És fantàstic que la tecnologia ajudi a millorar l'autonomia de les persones discapacitades!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! si la tecnologia és una eina clau per aconseguir que les persones amb discapacitat siguin més emprenedores.

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Aquesta nova "cadira de rodes" és un gran avanç per a tots els discapacitats. Pot fer que el seu dia a dia sigui molt més fàcil. Me n'alegro de que aquest invent sigui possible

    ResponElimina
  4. Creo, que esta silla sera útil para quien pueda pagarla! Que lástima que la administración no proporcione dinero para conseguir la autonomia y LIBERTAD de las personas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. toda la razón, es una lastima que solo unos pocos la puedan disfrutar, cuando debería ser subvencionada por el estado como mecanismo de primera necesidad casi, ya que sus beneficios son extraordinarios!

      Elimina
  5. Em sembla una idea molt interessant. Crec que se n'hauria de fer mes ressò perquè aquesta idea pugui arribar a l'abast de tothom.

    ResponElimina
  6. Penso que és un gran avenç en la qualitat de vida de les persones amb aquest tipus de discapacitat. Però, no crec que hi hagi massa families que es puguin permetre pagar el què deu costar una cadira igual.
    Com sempre, el gran impediment no és el desconeixement d'aquestes tecnologies, sinó el negoci que sempre hi ha al darrera.

    ResponElimina