dimarts, 26 de novembre del 2013

La tecnologia i en Quim

Qui és en Quim?

En Quim Vilamajor de Tàrrega és un noi de 18 anys amb Síndrome de Down estudiant de l'Institut Manuel de Pedrolo que acudeix dos dies a l'escola Alba. Els dimecres a la tarda també acudeix al Down Lleida i els dissabtes a un esplai. Les aficions del Quim són nadar, passejar i sortir amb els amics.

Un dels altres grans propòsits del Quim ha estat la inserció d’ell mateix al món de les TIC mitjançant la creació d’un blogEl Món del Quim” amb l’ajuda del seu pare, Jesús Vilamajor, on tots dos duen a terme un espai d’aprenentatge i reflexió on el Quim pugui descobrir, de mica en mica, les claus de les Noves Tecnologies i els seus usos i aplicacions a la vida diària, a la vegada que l’ajudi a reflexionar sobre el món que l’envolta tot estructurant i elaborant pensaments i idees. D’altra banda, és un espai que contribueix a divulgar entre la població, la realitat de les persones amb Síndrome de Down tot trencant idees preconcebudes.

Context social i tecnològic


Amb l’ajuda del seu pare ha anat desenvolupant les competències digitals fins al punt en què tots dos expliquen vivències mitjançant la realització de vídeos
, els quals estan penjats al blog i poden visionar-se a partir de Vimeo per a què la gent es conscienciï i pugui conèixer més com es el dia a dia d’un noi amb Síndrome de Down.

Per tant, l’existència d’aquest blog amb tant material penjat ens dóna a entendre que en Quim coneix molt bé el món de les TIC i que sap defensar-se en la seva utilització.

En Quim vagi on vagi sempre porta al damunt la seva càmera de vídeo amb la qual ens mostra la seva vida, les seves idees, els seus sentiments i les limitacions que li posa la societat en tots els espais per on es mou. Amb això volem dir que el Quim vol donar a conèixer tot el que li afecta tant positivament com negativament a la seva vida, ja sigui estan de vacances, a l’hospital o a casa seva mitjançant les gravacions penjades.

Les diferents situacions es desenvolupen en diversos àmbits i en un context social que el limita en molts aspectes. Gràcies al suport de la seva família les limitacions que el Quim presenta disminueixen i augmenta la seva integració en un context social i tecnològic tant desenvolupat com el d’avui dia.

Quina problemàtica se’ns presenta?


La problemàtica que trobem és el Síndrome de Down, una alteració genètica produïda per la presència d'un cromosoma extra o una part d'ell en la parella cromosòmica 21. Aquest error congènit es produeix de manera natural i espontània sense que existeixi una justificació sobre la que poder actuar per impedir-ho.
 

Degut a aquesta alteració la persona en qüestió pateix un aïllament social fruit de les discriminacions, insults i diferències que marquen les persones que es mouen en el seu entorn; així ens constata el Quim en un dels vídeos que podem trobar en el seu blog.  També pateixen un aïllament, en aquest aspecte podem fer referència al context tecnològic, ja que una persona amb Síndrome de Down serà més propensa a sentir-se aïllat en el món de les TIC que una persona que no tingui Síndrome de Down degut a què el seu aprenentatge és més lent, tal com ens explica en el Capitol 32 del seu blog anomenat: “Com ens sentim les persones que tenim Síndrome de Down”.
 
Aquesta discriminació i aïllament ha donat forces al Quim a desenvolupar la seva capacitat, tant tecnològica com en la seva vida diària
per donar a entendre, a través del blog, la situació en la que es troba immers, i, demostrar que pot arribar a ser igual o millor que molts de nosaltres.

9 comentaris:

  1. Hola!
    Primer, voldria donar l'enhorabona pel blog. Després preguntar si, a part d'en Quim, altres joves amb Síndrome de Down s'han decidit per la creació d'un blog on explicar les experiències relacionades amb el món de les TIC, ja que em sembla una activitat molt productiva i interessant. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mònica,
      Gràcies per visitar el nostre blog.
      Personalement no coneixem cap altre blog de nois amb Sindrome de Down on expliquen les experiències amb les TIC, però estem segures que algun n'hi ha.
      Gràcies un altre cop per visitar-nos.

      Elimina
  2. Felicitats a les quatre per la feina realitzada.
    En aquesta societat molta gent te perjudicis amb la gent amb Sindrome de Down, tot i que això no hauria de ser així. Avui en dia s’ha millorat molt i ja no n’hi ha tants com anys enrere, però tot i així en continua havent.
    Aquests nois i noies són persones com tots nosaltres. Persones que treballen, estudien i viuen independentment i moltes vegades encara són més feliços.
    He estat mirant el blog de Quim i el recomano a totohom, és molt interessant.
    Intentem entre tots que s’acabin els prejudicis amb aquests nois i noies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan,
      es cert que hi ha molts perjudicis i tens molta raó amb tot el que dius.
      Moltes gràcies per visitar el nostre blog!

      Elimina
  3. En primer lloc, us felicito pel vostre blog. El contingut em sembla molt interessant i la redacció és clara i concisa, argumentant d'una forma adequada qui és en Quim, en quin context ens situem i quina problemàtica pateix l'individu en qüestió.

    I en segon i últim lloc, considero que en Quim és una persona proactiva i amb una gran força de voluntat, ja que tot i l'aïllament social que pateix, ha aconseguit adaptar-se al context en el què ens situem, el qual està dominat per les noves tecnologies. Així doncs, també em queda felicitar a aquest individu pel gran treball que està fent mitjançant l'ajuda del seu pare.

    Continueu així!

    ResponElimina
  4. Hola Victòria, donarem l'enhorabona de la teva part al Quim i al seu pare pel seu gran treball en el seu video blog. Ens alegrem que t'hagui agradat la nostra entrada en aquest blog.
    Moltes gràcies per visitar el nostre blog!

    ResponElimina