dimecres, 27 de novembre del 2013

Google Maps, una bona eina, si l'ha tens a l'abast.


Google Maps és un servei de mapes en la web gratuït, que forma part de Google.
Ofereix imatges de mapes desplaçables, així com fotografies per satèl·lit del món i fins i tot la ruta entre diferents ubicacions o imatges a peu de carrer Google Street View i també de fons marins i interiors d'edificis públics com museus, etc.


Google Maps ofereix:

Google Maps és un servei que ofereix diferents solucions i engloba molts àmbits diferents pel que fa als mapes.

  • La capacitat de realitzar acostaments i allunyaments per mostrar el mapa. Els usuaris poden indicar una adreça, una intersecció o un àrea en general per buscar en el mapa.
  • Com altres serveis de mapa, permet la creació de passos per arribar a alguna adreça, això permet a l'usuari crear una llista pas a pas per saber com arribar a la seva destinació, calculant el temps necessari i la distància recorreguda entre les ubicacions.
  • Com a suport al lloc web, Google va llançar Google Earth per permetre un ús més personalitzat dels mapes, fent possible col·locar noms als carrers sobre els mapes, sense perdre la informació.
  • En fer clic en un lloc, ens mostra les ressenyes, fotos, números de telèfon i veure l'edifici en Street View.
  • En usar indicacions podrem veure diverses rutes i canviar-les, a més de que es podran veure les rutes amb avió i reservar vols.


Val a dir que totes aquestes característiques que ofereix Google Maps ens aporta molt més que un mapa convencional. Podem visualitzar diferents llocs, en qualsevol moment. Per exemple i endinsant-nos en l'àmbit social i més específicament en el treball social de barri veiem que, si necessitem saber en quin tipus de barri viu un usuari del serveis socials, amb un sol clic a Google Maps veurem les diferents característiques del barri, si es tracta d'un barri composat per polígons d'habitatge, o urbanitzacions tancades, d'aquesta manera sabrem una mica millor de quin tipus d'entorn social està constituït i sabrem a que ens atindrem.


 

Encara que Google Maps sembli que és un servei molt tècnic i difícil d'utilitzar està a l'abast d'un públic molt nombrós amb competències bàsiques sobre les TIC. Aquesta creença ens bé donada pel fet que molt dispositius d'avui en dia inclouen aquesta aplicació, com telèfons mòbils i “tablets” venen amb aquest programa integrat en ells, això fa que la seva utilització sigui molt més ràpida i fàcil de trobar.

D'ençà que va sorgir Google Maps l'any 2005 (per poder ampliar la informació sobre la Historia de Google Maps veiem que s'ha produït un canvi molt gran en el context social i tecnològic.

Pel que fa al context social i tecnològic actual veiem que, un exemple clar del canvi que ha esdevingut en la vida de les persones, és el fet de trobar-nos aquesta aplicació com a extra en els cotxes. Una aplicació que s'ha fet vital per a viatjar. Veiem que amb aquesta incorporació s'ha deixat de dur un mapa de paper a la “guantera” del cotxe per simplement mira el hardware que portem instal·lat.
A l'hora de viatjar, sabem el destí però moltes vegades no sabem la ruta a seguir. Aquest és el moment en que fem servir aquest servei, per que ens indiqui el camí, des de el punt A (per exemple “Sagrada família” Barcelona, fins al punt B “carrer riu besos nº1, Lleida”), així doncs ens indicarà diferents camins, més curts o més llargs, segons les ganes que tinguem de pagar un peatge, la durada del trajecte, i a més a més també ens indicarà els llocs de servei que ens trobem pel camí, com gasolineres, àrees de servei o àrees de descans.


 

                           VS









Aquesta nova tecnologia comporta grans canvis socials i actitudinals en la vida de les persones. 
 
Podem pensar que aporta elements positius, i si, és així, és un bon mètode per no perdre'ns, però d'altra banda, si reflexionem ens donem compte de que també comporta aspectes negatius. En aquest últim cas es tracta de comportaments relacionals ja que deixem de demanar indicacions, per tant això fa que el sector relacional ja no hi sigui, i a més a més la intuïció pròpia i el instint ja no prevalen per sobre de les màquines.


Tot i que hem dit que és un servei fàcil d'utilitzar i a l'abast d'un públic molt nombrós, també veiem que arran d'ell, pot comportar escletxes socials i exclusió digital. Per exemple, persones grans amb poques nocions d'internet, persones sense accés a ell... (Tot això ho veurem ampliat i justificat a la següent entrada.)
 
L'exclusió digital és una nova forma d'exclusió social pròpia de la SI, que pot esdevenir per la seva situació social, per la manca de competències digitals o com a resultat d'una discriminació, que pot comportar factors de risc causat pel baix domini de les TIC, la manca d'accés, manca d'alfabetització digital.



A mode de conclusió, en aquesta primera entrada de bloc hem vist que és el Google Maps, les seves característiques i com afecta a la societat, des de les diferents visions, l'aportació negativa (qui no ho sap fer anar) i la positiva (una bona eina per a qui la té, la sap utilitzar i l'utilitza), tant a nivell conductual com a forma d'exclusió


2 comentaris:

  1. Bona reflexió sobre els elements positius i els aspectes negatius que pot aportar aquesta nova tecnologia :)

    ResponElimina
  2. Molt ben descrit , es una opinió objectiva sobre aquesta nova tecnoligia tan i tan útil .

    Anselm

    ResponElimina