dijous, 28 de novembre del 2013

El Cyberbulling, una eina de la Mort

La vida d’en Ryan Patrick Halligan; un suïcidi advertit

Ryan Patrick Halligan va néixer el 18 de desembre de 1989 a Poughkeepsie, Nova York. Un adolescent nord-americà que es va suïcidar a l'edat de 13 anys després de rebre assetjament escolar dels seus companys, tant en la vida real com per Internet (ciberassetjament escolar). Segons la “Associated Press, Ryan va rebre diverses vegades missatges de companys de l'escola secundària acusant-ho de ser homosexual, i va ser assetjat durant un llarg període de temps.




En Ryan segons la seva familia

Ell era un noi dolç, d'ànima molt sensible, molt agradable i estimat per tota la seva família.  Experimentava alguns retards en el desenvolupament que li afectaven en la parla i en la coordinació física en els seus primers anys d'escola. Com afirma el seu pare, “ell encara lluitava, l'escola mai va ser fàcil per a ell, però sempre es va presentar amb un somriure en el seu rostre, amb ganes de donar el millor".

El pare del Ryan, John P. Halligan, era un ex enginyer d'IBM, per la qual cosa en Ryan tenia més facilitat a l’hora d’accedir a suports digitals i TIC’s. Deu anys enrere aquest fet no era tant significatiu, ja que les tecnologies no estaven tan desenvolupades, per la qual no tenien tanta importància en la vida quotidiana. Actualment vivim en una societat la qual té molta facilitat a l’hora d'accedir als suports digitals com són els ordenadors, mòbils, Internet entre altres.

La família disfrutava d’una situació econòmica bona, la qual va permetre els diversos tractaments per tal de facilitar la vida del seu fill Ryan.

En Ryan tenia una grata relació amb la seva família, la qual es recolzava plenament amb el seu fill. Gràcies als professionals que l’han tractat a ell i a la seva familia, van millorar la seva vida i van aprendre com poder enfocar la problemàtica d'en Ryan.



La problemàtica d’en Ryan

A pesar de les dificultats pel seu retard en el desenvolupament, en Ryan era un noi normal. Possiblement, pel fet de ser diferent, en Ryan rebia insults i bromes per part dels seus companys de l'escola. Aquest assetjament era promogut pels seus companys de classe i de l'escola, ja que veien la seva problemàtica en el seu desenvolupament.
En el seu any escolar 1999-2000, Ryan també va patir assetjament moral per part d'un grup d'alumnes de la seva escola a causa del seu trastorn de l'aprenentatge.

Temps després, quan tot semblava que havia millorat, inclòs en Ryan havia dit als seus pares que les disputes que tenia ja s’havien solucionat, un company seu d’escola va difondre una informació enganyosa sobre ell, on deia que en Ryan era homosexual.

Segons els informes del seu pare
, en Ryan va passar gran part del seu temps connectat a la red durant l'estiu de 2003, en particular a AIM i altres serveis de missatgeria instantània. Ryan no li va dir als seus pares res d'això. Durant l'estiu, va ser ciberassetjat per companys que es burlaven d'ell, dient que era homosexual. Ell sense voler va arxivar aquestes converses en el seu disc dur quan va instal·lar DeadAIM, un programa gratuït. 


El seu pare també va trobar en aquesta carpeta transcripcions de converses arxivades dels intercanvis en línia en la qual una noia, Ashley, de qui en Ryan estava enamorat, el pretenia, però després va dir a l'escola que era un perdedor. Ryan va descobrir que només simulava amb la finalitat de recuperar la seva informació personal sobre ell. 

Els seus intercanvis privats es van copiar i pegar en altres missatges instantanis entre els seus companys d'escola per avergonyir-lo i humiliar-lo. Quan ell es va apropar a la noia i ella va cridar perdedor, ell va dir: "És per noies com tu, que em fan venir ganes de matar-me". El pare també va descobrir algunes converses preocupants entre en Ryan i un noi amb un nom d'usuari que no va reconèixer.



Ryan havia començat també una recerca en linea sobre el suïcidi i la mort. També havia fet intercanvi d'informació en els llocs relacionats amb la mort i el suïcidi inclosos llocs que ensenyaven a treure’s la vida sense dolor. No obstant això els seus pares van admetre que hi havia senyals d'advertiment. Estava obtenint males qualificacions en el col·legi. Una nit li va preguntar al seu pare si havia pensat alguna vegada a suïcidar-se i el pare li va dir que sí, però també va dir que "Ryan, imagina't si jo hagués fet això. Mira totes les coses que m'hauria perdut, com la família.



El final d’en Ryan; El suïcidi



El 7 d'octubre de 2003, quan John Halligan, el pare d’en Ryan, estava de viatge de negocis i tots els altres membres de la família Halligan dormien, Ryan es va suïcidar penjant-se amb una corda en el bany. El seu cos va ser trobat més tard per la seva germana gran quan es va despertar.








En el vídeo que hi ha a continuació trobem la història d'en Ryan explicada pels seus pares.



17 comentaris:

  1. Quin cas tant interessant! És bo conèixer aquests casos per tal de poder pendre mesures de precaució.

    ResponElimina
  2. Molt interessant, tambe hi ha el cas de la Amanda Todd que tambe li feien cyberbulying i tambe es va suicidar. Puc agafar alguna de les coses que pengeu al blog, si em serveix, i ficar-ho al meu treball de socio es que crec que vull parlar de aquest tema?

    ResponElimina
  3. Hola Ingrid, gràcies per visitar el nostre blog. En breus penjarem més informació la qual segurament també et serà molt útil. Així doncs, pots agafar tot el que et sigui necessàri.

    ResponElimina
  4. Es un cas molt interessant Em sembla molt greu que la tecnologia pugui fer que passin coses com aquestes, tindriem que fer alguna cosa per evitar-ho.

    Gran Blog, continueu així nois ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per comentar el blog Marina. El nostre propossit és facilitar informació sobre el cyberbulling per tal de poder evitar aquestes desgràcies.

      Elimina
  5. Respostes
    1. Esperem amb aquest blog poder donar informació sobre el tema, ja que segurament hi ha moltes famílies les quals els seus fills pateixen algun tipus d'assetjament. Gràcies per la teva aportació al blog

      Elimina
  6. Avui en dia les noves tecnologies forment part de la nostra vida com una cosa cotidiana i a vegades no ens en adonem que a més de poder ser una eina útil per algunes coses també pot perjudicar en altres. Està molt bé el blog Felicitats! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per visitar aquest blog, Mariona. El nostre propòsit és facilitar la màxima informació possible sobre aquest tema, que el considerem força greu.

      Elimina
  7. El cyberbullying es pitjor que el bullying, ja què el cyberbullying t'assetgen fins i tot a casa , on hauria de ser el teu espai i on ningú et digués res. Aquest video que vam realitzar ho mostra. http://www.youtube.com/watch?v=TG120n4_crQ

    ResponElimina
    Respostes
    1. El video és molt significatiu Ester. Nosaltres volem reflexar en aquest blog el mateix que tu en el video. Molt bó.

      Elimina
  8. Molt interressant i emotiu, us l'heu currat moltíssim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La nostra intenció es sensibilitzar a la gent sobre aquest tema. Gràcies!!

      Elimina
  9. Un tema que hauria de sortir més a la llum per poder aprendre i poder prevenir com a pares. Bon blog i bona feina nois! :)

    ResponElimina
  10. És increible el que es pot arribar a donar en aquesta societat, malícia. Amb casos com aquests crec que cal fe runa gran reflexió interna, perquè, els que ho provoquen qui són? els pares dels companys de classe amb l'ensenyança d'estereotips? Els companys de classe? si és així, per influència de qui? Com es pot evitar? Són tantes les preguntes que veient aquests casos... En fi, gràcies per donar a conèixer aquestes històries a les que a vegades se'ls dóna l'esquena ;)

    ResponElimina
  11. Es un cas molt interessant, cada vegada hi haurà mes casos d’aquest degut a les noves tecnologies, s’hauria de buscar una solució ja que això afecta al desenvolupament dels adolescents.



    ResponElimina