divendres, 13 de desembre del 2013

Cuidem el nostre cor


Com prevenir les malalties cardiovasculars?

Desde petits tots hauríem d’adoptar hàbits saludables, mantenint una bona alimentació i fent esport, per PREVENIR malalties cardiovasculars.
Hem de fer canvis per portar una alimentació saludable: menjar més carns blanques, fruites, verdures, aliments rics en fibra, evitar els aliments d’origen animal i no beure molt alcohol. També existeixen una sèrie d’aliments que t’ajudaran a cuidar bé el teu cor.
És necessari fer exercici físic regularment durant uns 30 minuts. Ens pot ajudar a disminuir els factors de risc de malalties del cor, com el colesterol, l’excés de pes i la pressió arterial alta
 
Seria convenient, per a tots els fumadors, deixar de fumar, ja que comporta conseqüències negatives. Si us és difícil, podeu formar part d’un grup de recolzament, l’important és deixar-ho, ja que el risc disminueix a la meitat al cap d’un any de deixar de fumar.
 
Fins i tot a la televisió en fan resò:





Riscos dels trasplantaments de cor
Els principals riscos o complicacions del cor artificial són hemorràgies, necrossis tubulars i infeccions. Les complicacions hemorràgiques són molt greus. Totes les pròtesis intravasculars comporten l'aparició de trombes. Les vàlvules es troben en una àrea de flux que afavoreix l'estancament de la sang, de manera que hi ha molts dipòsits trombòtics en aquesta àrea.
Les infeccions són el problema més greu i persistent, infecten el voltant del cor i les vies urinàries. S’ha de fer una recuperació que dóna lloc a l'aparició de bacteris resistents i diarrea.
La necrosi tubular apareix des de la fase postoperatòria inicial. Això es deu probablement a diversos factors: reducció del volum cardíac en fase preoperatòria, curs postoperatori difícil amb diverses reintervencions, hemorràgies i múltiples transfusions.

Conseqüències i protecció
El rebuig és una reacció natural de sistema immunològic contra un objecte estrany i també es dóna en nous òrgans, perquè l’entén com una amenaça. Aquest atac és més o menys agressiu depenent de la compatibilitat. Encara que gràcies a l'administració de medicaments de per vida, el rebuig pot controlar-se; cal estar alerta durant el primer any després de l'operació i molt especialment durant els 3 primers mesos.
És fonamental acudir regularment a totes les cites amb el metge. En aquestes revisions se li regularà la medicació en funció dels resultats d'una sèrie de proves diagnòstiques. Aquesta regulació periòdica de la medicació de forma individual és de vital importància: d'una banda, un excés de medicació pot debilitar massa el sistema immunològic, afavorint les infeccions, per l’altra, una dosi massa baixa acceleraria el procés de rebuig, deteriorant el cor implantat.

Com ens ajuda el treballador social?
El treballador social ha de conèixer aquestes malalties i les possibles solucions existents. Ha de parlar amb l’afectat i amb el seu entorn: familiars i amics. Després de conèixer els punts de vista, ha de buscar possibles solucions i orientar, respecte el que vulgui fer el pacient amb el seu cos. Recordar, sobretot, que és lliure d’elegir el que vol per a la seva vida.
Les vies de solució són les ja anomenades, però el treballador social haurà de tenir present: l’edat, l’herència i la raça. L’edat perquè com més gran sigui, més probable és que tinguin una pressió arterial alta; l’herència perquè si la família té la pressió arterial alta, el pacient també la pot tenir, i la raça perquè les persones de pell blanca tenen més tendència a tenir una alta pressió arterial.
Els treballadors socials hem de tenir coneixements sobre les TIC i també saber quins tractaments naturals hi ha i com intervenir en la relació usuari-família.

Com ha afectat al benestar de vida de la persona?
Un problema de salut sempre presenta un canvi en la vida del pacient i dels que l’envolten. Primerament, el malalt acostuma a resignar-se i a acceptar la malaltia, però després d’obtenir orientacions i informacions se sent disposat a fer un canvi. Seguidament, comença una disciplina que li canvia la seva rutina i finalment, tot i encara amb alguns dubtes, no vol tirar enrere, només endavant, afrontant-ho tot!
Hem de tenir en compte, a més, que cada persona ho viu a la seva manera i que també canvia la vida cap a negatiu, com ara que es torna més susceptible, pot tenir tos permanent, etc. I heu pensat en què tots hauran de portar una medicació constant i fer revisions periòdiques? PERÒ, les noves tecnologies ajuden moltíssim al pacient i influeixen positivament en el seu benestar a llarg termini. Ja no tot és no fumar, sinó que hem d’aprofitar tots els avantatges que ens ofereix la tecnologia per al nostre cor.
Estudis científics han demostrat que el positivisme és imprescindible per aquestes malalties i ha de sortir a partir de la pròpia voluntat!

Tenim una “nova vida”, una nova oportunitat que ens ha ofert un nou cor per poder continuar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada