dissabte, 21 de desembre del 2013

Forumclínic, una alternativa medicinal


Quin tipus de suport ofereix el fórumclínic?

No hi ha factors de protecció que determinin l'estat de salut del pacient, perquè això depèn del desenvolupament de la malaltia i de les persones, però si que hi ha factors que disminueixen i retarden el desenvolupament d'aquesta i permeten millorar les condicions i qualitat de vida dels usuaris.
Un dels factors principals de protecció que es va desenvolupar perquè els usuaris pugessin superar aquesta problemàtica és la iniciativa que van desenvolupar els professionals a l'hora de crear aquest fòrum, ja que d'aquesta manera poden oferir un tracte més continu i intens i al mateix temps s'està disminuint la saturació d'usuaris als hospitals. Un altre factor de protecció és el suport mutu que es dona entre usuaris.
forumclínic disposa de unes guies pràctiques de fàcil accés per a pacients, familiars o professionals sanitaris en la que s'ofereix informació de les malalties i les pautes a seguir per a millorar la seva qualitat de vida, de entre altres temes.





També tota la informació que es proporciona mitjançant articles, estudis, documentals, investigacions...

Possibles propostes de millora i dificultats.

La principal problemàtica que observem amb el fòrumclínic és la pèrdua del contacte directe entre pacient i professional, i això pot suposar en un futur dificultats per al professional a l'hora de diagnosticar i realitzar una intervenció en els pacients. A més a més, els pacients es poden aferrar molt al fòrum i restar importància a la intervenció i tractament.
Però a part d'aquestes problemàtiques també trobem avantatges com per exemple que aquest fòrum també va dirigit als familiars dels usuaris i la oportunitat que ofereix entre professional i pacient en el cas de que aspectes que el pacient no s'atreveix a dir en les visites cara a cara i les pot explicar i donar a conèixer a través d'aquesta eina.
Una de les possibles solucions davant d'aquestes problemàtiques que ofereix aquest fòrum és:
  • Establir uns límits i unes pautes en el fòrum de manera que l'atenció i intervenció directe entre professional i pacient no es vegi afectada.
  • Realitzar un cop al mes, una reunió grupal entre tots els usuaris que participen en el fòrumclínic i un professional i d'aquesta manera establir un vincles més intensos. D'aquesta manera s'oferiria una intervenció més dinàmica i social a part de la individual.

                            


Les millores en la qualitat de vida dels usuaris.

Aquesta investigació sobre els processos de comunicació a través de les TIC en l'àmbit de la salut se ha desenvolupat al voltant d'un estudi de cas, que és el forumclínic, un programa de comunicació per a pacients crònics a través del Hospital clínic de Barcelona.
El fòrumclínic ha permès millorar la qualitat i condicions de vida de les persones que pateixen malalties. El usuaris han trobat una nova font de suport i amb el desenvolupament d'aquest projecte també han pogut observar i contemplar l'interès i la implicació per part dels professionals amb ells. També, suposa una alternativa per als pacients, ja que davant d'un dubte o problema hi ha la possibilitat de solucionar-lo mitjançant el fòrumclínic sense la necessitat de demanar visita i això suposa un augment en la rapidesa de la prestació del servei i comporta una millora en l'eficàcia i eficiència del servei.
Hi ha gent que menciona que la seva millora o ha sigut favorable o molt favorable. També s'ha de dir que una part de la gent diu obertament que no ha influït en la seva malaltia però que agraeixen el suport, la informació i la ajuda que donen, tant pacients com profesionals.
La web del forumclínic es va dissenyar perquè pugues cobrir aspectes d'informació i educació per a pacients crònics i d'aquesta manera col·laborar en que aquestos incrementessin el seu nivell d'autogestió, tenint en compte aspectes emocionals i locals. Ara bé s'ha de dir que l'impacte de la només a nivell local nomes sinó també a nivell global ja que l'utilitzen pacients de tota Hispanoamèrica i hispanoparlants ja que l'accés és lliure i universal.



Els pacients es senten satisfets de trobar un lloc confiable d'informació sobre la seva malaltia. I en aquells llocs on els foros s'han transformat en comunitat virtual, l'utilitat es multiplica compartint entre ells recursos, donant suport, compartint experiències i inclús temes no relacionats amb la malaltia, generant un SENTMIENT D'IDENTITAT.



 UBUNTU: Jo sóc perque nosaltres som

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada