dimarts, 17 de desembre del 2013

En línea, escribiendo... i ''doble check''.

Tots coneixem l'aplicació del WhatsApp que avisa quan el missatge és rebut al mòbil, el famós “doble check”; pensem que la persona ho ha llegit i aquí arriben els problemes…
Realment, el doble check no vol dir que s'hagi llegit el missatge! La companyia va escriure una explicació que no deixa lloc al dubte : «el doble check no vol dir que el missatge hagi estat llegit - només que va ser lliurat en el dispositiu del destinatari». 

D’altra banda, qui no ha sentit a parlar sobre “A quina hora vas utilitzar WhatsApp per última vegada?” el WhatsApp mostra als teus contactes l'última hora a la qual t'has connectat i això també pot arribar a provocar problemes de parella, amb preguntes com  “amb qui estaves parlant?" O "On estaves a aquesta hora?” .


I...què en diuen els professionals?

“El mal ús del popular servei de missatges per WhatsApp o Facebook ha costat la ruptura a 28 milions de parelles, segons una recent investigació duta a terme per CyberPsychology and behaviour Journal.” 

El WhatsApp és una eina que ajuda a la comunicació ja que, et permet conectar-te a qualsevol hora i lloc amb la persona amb la que t’estàs coneixent.
Però, nosaltres creiem que un mal ús d’ella pot crear tensions i desconfiança amb la parella, és a dir, un sobrecontrol del que fa l’altra persona i deixa de fer és negatiu per la relació. EL perfil de persones que fan això segueixen unes pautes concretes, tenen baixa autoestima, inseguretat, desconfiança en ells/es mateixes i possessió de cara a l’altra persona.

Aquesta va ser la inquietud d'un grup de psicòlegs espanyols que van realitzar un estudi amb impactants resultats: l'ús de Whatsapp pot ser perjudicial per a les relacions de parella. "Whatsapp és un canal perfecte per reforçar les relacions en la primera fase d'enamorament, però després d'aquesta etapa, pot comportar problemes si un dels cònjuges s'obsessiona per estar en permanent contacte amb la seva parella o per controlar quan es connecta o desconnecta", va explicar el psicòleg Enrique García Huete, encarregat de la investigació. Una resposta a deshora, quan se sap que l'altra persona ha rebut el missatge, pot ocasionar, en aquests casos, conflicte. I també connectar-se a una hora a la que l'altre membre de la parella creu que la persona estimada està fent una altra cosa.

(Totes aquestes pistes queden documentades i més d'una o un infidel ha estat caçat per la seva activitat al WhatsApp).

D'aquí prové el 'Síndrome del doble check': l'ansietat que es genera en veure que l’altra persona rep el missatge, que està connectat o bé ho va estar en rebre'l, però no contesta.


I desprès, què passa?

La fase més malaltissa arriba, però, després de les ruptures ja que s’arriben a atendre cada dia més casos de persones que mesos després de trencar amb la seva parella segueixen controlant el que fa a través del WhatsApp i això crea molta angoixa i ansietat. A més aquest control "no té hores, ja que es segueix mirant, una i altra vegada, per veure què és l'últim que ha fet l'altra persona".
Revela García Huete, que va triar el tema de l'amor per la seva tesi doctoral. Aquest psicòleg recalca, d'altra banda, que amb la implantació d'aquests nous canals de comunicació ara el futur de les relacions de moltes parelles depèn de si comparteix o no" l'interès per l'ús d'aquestes vies per relacionar-se". I destaca que "si un l’utilitza molt i l'altre amb prou feines li dona ús, tot es pot trencar al pensar la persona que els envia que l'altre passa d'aquesta relació".


Per acabar, us deixem amb un vídeo on es pot observar un exemple del que pot provocar aquesta aplicació:




4 comentaris:

  1. Molt cert! El "doble check" i el control de l'hora de connexió del WhatsApp comporta exactament el mateix que el "visto" de Facebook. Estic en contra de la imposició d'aquest control per part de les noves "xarxes socials" però, com bé dieu, es tracta de saber-ne fer un ús encertat, ja que les obsessions i les manies no provenen de ningú més que del propi usuari. Ara bé, és cert que WhatsApp -no estic segura de si Facebook també- permet configurar personalment l'opció de deixar veure l'hora de connexió o no. Clar que, donat el cas d'una parella obsessiva, la pregunta seria una altra però amb la mateixa conseqüent discussió: "Perquè no deixes que vegi l'hora a la que et conectes?". Sincerament, si em trobo alguna vegada amb una persona així de controladora, donaré gràcies a WhatsApp per ferm-ho saber abans que les coses es posin més sèries. WhatsApp no comporta obsessions, sinó que desemmascara obsessius ;) Salut!

    ResponElimina
  2. Estem en una societat de canvi constant. Ens em adaptat al canvi (amb el que ve a continuació no vull dir que estigui en contra del canvi, si no, en al manera en que es gestiona el canvi). Fa uns anys (no parlem de fa més de 20 anys), les noves tecnologies i productes eren observats amb temor. El pensament normal era: esperaré a que algú ho provi; esperaré a que passin dos o tres anys per comprovar que funciona i no em fa mal etc. En canvi, en l'actualitat el canvi suposa emoció, excitació, en general tendim a ser nosaltres qui exigim el canvi per poder gaudir de noves sensacions.

    El contrast dona lloc al fet que abans del 2000 tendíem a jutjar i analitzar amb més profunditat les noves tecnologies. Les criticàvem i s'establia quin n'era l'ús adequat abans que el seu ús es tornés popular. Per altra banda avui en dia, moltes noves tecnologies es tornen d'ús popular sense que abans analitzem les conseqüències del seu ús. Davant aquesta situació ens trobem que ens hem adaptat i fins enamorat del canvi constant de les coses, però mai em sigut educats per tenir un control sobre aquest canvi.

    Així doncs, tant l'ús correcte de les noves tecnologies com poder valorar si aquestes són bones o dolentes per a la nostra persona requereix una educació. D'aquesta manera podrem treure el màxim profit als nous productes i serveis del mercat sense perjudica-nos ni perjudicar a ningú.

    El whatsApp pot ser quelcom molt útil si senzillament el substitueixes pels antics missatges. A més a porten molts altres avantatges com compartir fotografies, ubicacions, etc. Ara bé que l'estabilitat d'una parella depengui del que digui el whatssApp denota una manca de confiança i comunicació de la parella. Per tant l'aplicació no té culpa de del que pugui passar. El causant de la ruptura serà l'ús que li donem.

    Ara bé, el fet de que informi sobre l'última vegada que un s'ha connectat i que no es pugui configurar, és una altre discussió a part ;)





    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquests 28 milions de parelles que ho han deixat per culpa del whatsapp crec que ho haguessin fet de totes maneres sense. L'únic que ha fet el whatsapp és accelerar el procés. Que el teu nòvio és gelós? ho és encara que no facis servir el whatsapp. Que la teva nòvia t'enganya? portes banyes encara que no facis servir el whatsapp.

      Si resulta que algú té la necessita de comprobar el whatsapp cada 5 minuts potser és el moment que comenci a fer autocrítica i vegi que el que no és normal no és que l'altra persona no contesti, sinó tenir la necessitat d'una resposta immediata. I si realement la teva parella passa de la relació, segur que també ho fa en altres àmbits a part del telefònic, no?

      Elimina