divendres, 27 de desembre del 2013

Ordinadors, telèfons mòbils i audiojocs per a cecs.. què en saps?

Com hem vist a les entrades anteriors, el fet de tenir una discapacitat visual no implica no poder utilitzar l’ordinador. Però, l'ús que fan de tots aquests recursos informàtics és exactament el mateix que l’ús en fan els nois de la seva edat? Davant d’aquesta pregunta, no  hi ha una resposta de forma general, cada cas és diferent i depèn de factors ja tractats (el context social i tecnològic). En el cas d’en Pol, l’ordinador és una eina indispensable com ho és per qualsevol altre persona.

En Pol explica:

L’ordinador és la meva principal eina de treball. L’utilitzo en tots els àmbits: laboral, acadèmic i lúdic. D’una banda el faig servir com a eina de feina quan toco a bars o en botigues: l’ordinador conté bases de música sobre les que toco amb la guitarra. També conté els apunts que prenc a l’institut, així com les meves activitats, deures, treballs etc. Finalment, també el destino per  a l’oci: les xarxes socials (principalment el Facebook),  jocs sense adaptació de cap tipus (super smash bros per exemple) o audiojocs ( jocs que funcionen bàsicament amb recursos sonors i sense imatge), com és el projecte Helo.

Un dels avantatges que en Pol creu que li ha aportat un lector de pantalla és que pot suposar  per a una persona amb discapacitat visual, una optimització de l’ús adaptat de l’ordinador en un 90%. El 10% restant, explica, “són punts com la bios o d’altres recursos de l’equip on als que s’hagui d’accedir sense haver iniciat sessió com a usuari, tant administratiu com corrent, a més d’algunes excepcions pel que fa a programari en general; no gaire abundants però”.


ELS SOFWARES NVDA I JAWS:.

Dues aplicacions que utilitza en Pol per utilitzar l’ordindor són  el NVDA i JAWS. Es tracta de dos software per a sistemes operatius com Windows.A continuació descriurem les diferents característiques i conceptes d’aquests dos software: 

El NonVisual Desktop Access (NVDA), desenvolupat per NV Access, és un programari lector de pantalles, gratuït i de codi obert.
Permet a persones cegues l'ús de l'ordinador amb sistema operatiu Windows. Com ho fa? A través d'una síntesi de veu o dispositiu Braille.
És el responsable de convertir tota la informació dels programes executats a l'ordinador per a la seva reproducció en veu sintetitzada . És important recordar que un lector de pantalla és un programa que ha de ser instal·lat a l'ordinador i configurat amb un sintetitzador de veu.

On podem descarregar el software? Clicant a aquest enllaç: NVDA


Es tracta del programa lector de pantalla més complert en el seu funcionament i que dóna suport al castellà hi ha diferents aplicacions sota Windows, ho és el programa " Jaws per a Windows ".
Per optimitzar la seva utilització, es recomana reduir els elements que apareixen en els diferents entorns visuals que siguin utilitzats. D'aquesta manera s'eliminen elements extres i es redueix el temps d'execució.

Quins avantates té?
  1. Permet utilitzar aplicacions en "Windows" com ara PowerPoint,Excel, Word, Internet Explorer entre  d'altres.
  2. Suport a l'idioma castellà, entre set idiomes disponibles.
  3. Programa ideal per a estudiants universitaris i persones en el món laboral en ambient altament competitius
Quins inconvenients cal tenir en compte?
  1. Preu aproximat de JAWS: Alt cost (aproximament  $ 1000, depenent la seva versió). Aquest preu, pot resultar una impediment per a la seva adquisició. (895 $ dòlars (USA) - Versió Windows XP Home, $ 1, 295 dòlars (USA) - Versió Windows XP Professional).
  2. Es requereix que l'usuari, tingui coneixement del sistema operatiu Windows.

A continuació , es presenten algunes característiques bàsiques del programa Jaws:
  • És una aplicació de 32 bits molt poderosa,que li permet a una persona cega utilitzar aplicacions i programes que s'executin en qualsevol versió de Windows . 
  • El Jaws té la capacitat de 'parlar' en set idiomes diferents. Fins i tot, l'usuari pot seleccionar entre l’espanyol llatí americà o espanyol castellà. 
  • Per últim, el programa ve en un CD i la seva instal·lació dóna respostes auditives durant tot el procés d'instal·lació . Això permet que una persona cega pugui instal · lar el programa Jaws per si mateix.

Altres seveis que existeixen per a invidents que en Pol utilitza són:


El braille és un sistema de lectura i escriptura tàctil pensat per a persones amb discapacitat visual. Va ser ideat pèl francès Louis Braille a mitjans del segle XIX. El sistema es basa en una quadrícula de sis punts disposats de forma vertical, en dues columnes de tres punts cadascuna.



  • Mòvils per a persones cegues:

Tot i que en l'actualitat es desenvolupen noves tecnologies per a la integració de les persones amb discapacitat visual, l’'esforç perquè els discapacitats puguin accedir-hi  és cada vegada més gran. Per això, els fabricants de mòbils utilitzen “ tecnologies de reconeixement automàtic de la parla i conversió de text a veu ". 
 
Un dels majors reptes en l'actualitat per la integració de les persones cegues és desenvolupar un mètode de lectura de la pantalla mòbil similar al de les pantalles tàctils actuals.

Actualment, la marca de mòbil més popular entre aquest tipus d'usuaris és Nokia, per la varietat d'aplicacions que incorpora. En concret, la seva plataforma S60 de Symbian, incorpora les tecnologies "screen reader". Es tracta d'una aplicació que reconeix i interpreta el contingut de la pantalla del mòbil i l'hi passa a una aplicació de veu que la "llegeix" a l'usuari.

Ha estat desenvolupada principalment per Nokia i altres fabricants com Lenovo, LG Electronics, Pansonic i Samsung i també està disponible per a la plataforma Windows Mobil.
Apple ha realitzat també desenvolupaments per apropar l'ús de l'iPhone a les persones invidents, com la tecnologia VoiceOver, que "llegeix" el que hi ha en pantalla en cada moment.


Quines aplicacions per a mòbils existeixen? Algunes són les següents:
.

Vodafon ha tret un servei, Easy Walk, que és un sistema de navegació basat en el sistema GPS i en la tecnologia Symbian de telefonia mòbil (el sistema operatiu que porten per exemple els telèfons Nokia). Amb aquest servei,les persones cegues o amb discapacitat visual disposen d'informació sobre la posició actual, Com ho fan ? De manera similar a un navegador GPS per cotxe.
  
 Una interfície adaptativa amb capacitat de resposta auditiva i per vibració podria ajudar-nos a acabar ignorant a les petites pantalles.


- Braille Phone, el primer «smartphone» per a invidents
Els telèfons intel·ligents i les tauletes han portat una conseqüència negativa inevitable per a un tipus molt específic de consumidors: els invidents.
La manca de «feedback» tàctil impedeix a aquests usuaris utilitzar normalment aquest tipus de dispositius. Alguns fabricants, com Apple, intenten salvar aquesta bretxa amb modificacions en el programari que permeten utilitzar el dispositiu amb alguns canvis en la interfície i suports sonors.


¿Existeixen els videojocs per a invidents?

Efectivament. Nosaltres ens centrarem, de forma breu, en un videojoc que en Pol utilitza: el projecte HELO A continuació veiem el seu funcionament a través d'un video:




La seva característica principal és que es tracta d’un joc sense interfície gràfica, la jugabilitat es desenvolupa íntegrament mitjançant estímuls sonors i tàctils. Això fa que sigui un joc adaptat plenament per a jugadors amb discapacitat visual, tot i que no només és apte per a ells, qualsevol persona pot experimentar i gaudir d'aquest repte .

3 comentaris:

  1. Molt interessant tot el tema de l'adaptació de les noves tecnologies a les persones cegues. També un punt a favor que s'esmenti i s'expliqui les aplicacions i, sobretot, que hi hagi un accés directa per la descarga

    ResponElimina
  2. Pienso que es necesario la adaptación de las nuevas tecnologías para todas las personas ya que creo sino de una forma indirecta se les esta excluyendo.

    ResponElimina
  3. Que interessant, el dels ordenadors ja sabia que existia, pero el dels mobils, ni se m'havia passat pel cap de que fos possible adaptar-los per als cecs i ara que ho penso vec que es una eina molt útil per a ells. El joc del video sembla molt divertit, ja havia vist el trailer pel youtube y crec que estaria be, perque si una persona que hi pot veure viu una ituació d'una persona cega pot ser que així els aprengui a respectar millor.

    ResponElimina